به عنوان یک دانشجوی متقاضی ادامه تحصیل در خارج و یا خانوادهای که قصد دارند تا فرزند خود را برای ادامه تحصیلات به خارج بفرستند، به احتمال زیاد با موضوع تفاوت تعریف کالج و دانشگاه در کشورهای خارجی و اینکه کدامیک برای انتخاب مناسب است، مواجه خواهید شدهاید.
تصور بیشتر مردم این است که به موسسات آموزشی خصوصی در کشورهای خارجی، کالج و به موسسات آموزشی دولتی، دانشگاه میگویند. برخی دیگر اینطور فکر میکنند که دانشگاه کیفیت و سطح آموزشی بالاتری به نسبت کالج ارائه میدهد.
اما در واقعیت تفاوت بین کالج و دانشگاه پیچیدهتر بوده و چیزی فراتر از تصورات ذکر شده است. با ما همراه باشید تا در این مطلب به طور کامل تفاوتهای کالج و دانشگاه را به شما توضیح داده و به بررسی جزئیات مختلف آنها بپردازیم تا بتوانید بهترین انتخاب را برای ادامه تحصیل در خارج از کشور داشته باشید
تاریخچه کالج و دانشگاه
بین سالهای ۱۲۵۰ تا ۱۳۰۰ میلادی، اصطلاح دانشگاه ظهور کرد. اصطلاح کالج حدود ۱۵۰ سال بعد از پیدایش واژه دانشگاه پدیدار شد. هر دوی این نامها دارای ریشه در زبان لاتین هستند. واژه universities به معنی اتحادیه، شرکت و جامعه و واژه Collegium به معنی باشگاه، انجمن و اجتماع است.
کالج چیست؟
همانطور که در مطلب راهنمای تحصیل در کالجهای دولتی و خصوصی کانادا به توضیح مفصل تعریف کالج پرداختیم، کالج موسسه آموزشی کوچکتری است که به طور معمول سطوح و مدارک کارشناسی را ارائه میدهد و دارای تنوع رشتههای آموزشی کمتری به نسبت دانشگاه است.
برخی از کالجها نظیر کالجهای دولتی community و junior ممکن است تنها مقاطع تحصیلی ۲ساله را ارائه دهند. اما اغلب کالجها مدارک کارشناسی را ارائه میکنند و برخی دیگر مدارک کاردانی یا همان associate degrees میدهند.
همچنین به غیر از یک موسسه آموزشی که دورههای ۲ساله یا چهارساله کاردانی و یا کارشناسی را ارائه میدهد، به یک موسسه آموزشی که دورههای آموزشی کوتاهمدت مهارتهای خاص شغلی را ارائه میدهند نیز کالج گفته میشود.
در ادامه قصد داریم تا پیش از پرداختن به توضیح و تفاوتهای دانشگاه با کالج، انواع مختلف کالج را معرفی کنیم.
کالجهای حرفه و کسب و کار Career
به این دسته از کالجها مدارس فنی و حرفهای (technical schools)، مدارس تجارت (trade schools) و یا مدرسه حرفه و پیشه (vocational schools) نیز گفته میشود، کالجهای فنی و حرفهای career آموزشهای مناسب مشاغل مختلف را ارائه میدهد، دورههایی که برای آمادهسازی شما برای ورود مستقیم به بازار کار طراحی شده است.
به طور معمول این نوع از کالجها انواع گواهی، دیپلم و مدارک کاردانی را که برای تکمیل آنها به یک بازه ۲ساله و یا کمتر نیاز است، صادر میکنند. اگرچه، برخی از کالجهای کریرcareer امکان ارائه مدارک کارشناسی و ارشد که تکمیل آنها ۳ تا ۴ سال زمان میبرد را نیز دارند.
از این رو برخی از این کالجها با اینکه ممکن است الزاما تمام مشخصات یک دانشگاه سنتی را نداشته باشند، خود را به عنوان یک دانشگاه معرفی میکنند. رشتههای ارائه شده در این کالجها محدوده وسیعی از مشاغل مختلف نظیر تجارت، مراقبتهای بهداشتی، طراحی، فناوری اطلاعات، هنرهای آشپزی، بهداشت دندان، تعمیر وسایل تهویه، نگهداری هواپیما و زیباییشناسی را پوشش میدهد.
کالجهای دولتی community
کالجهای دولتی که در برخی مواقع کالجهای جونیورjunior نیز نامیده میشوند به طور معمول مدارک کاردانی و یا همان associate degrees را ارائه میکنند و برخی از آنها رشتههای آموزشی دارای گواهی را نیز پوشش میدهند. رشتههای آموزشی این کالجها به طور معمول ۲سال زمان میبرد. کالجهای کامیونیتی از دانشگاهها کوچکتر بوده و در عین حال تعامل و ارتباط بیشتری با دپارتمان تحصیلی را برای دانشجو به همراه دارند.
اغلب این کالجها دارای سیستم پذیرش باز هستند، این بدین معنی است که هرکسی با داشتن مدرک دیپلم دبیرستان و یا گواهی GED میتواند در اینگونه مراکز آموزشی ثبتنام کند.
بسیاری از دانشجوها دوره ۲ساله آموزشی خود را در یک کالج کامیونیتی میگذرانند و سپس برای تکمیل مقطع ۴ ساله کارشناسی به یک کالج و یا دانشگاه سنتی انتقال مییابند. موضوع هزینه در این میان نقش مهمی را بازی میکند.
به طور معمول کالجهای Community بسیار ارزانتر از موسسات آموزشی برگزارکننده دورههای آموزشی ۴ساله هستند. بر طبق آمار سال تحصیلی ۲۰۱۸-۱۹ میانگین هزینه و شهریه یک کالج دولتی برگزارکننده دورههای ۲ساله ۳٫۶۶۰ دلار است که در قیاس با هزینه ۱۰٫۲۳۰ دلاری کالجهای دولتی برگزارکننده دورههای آموزشی ۴ساله تفاوت فاحشی دارد.
کالجهای هنرهای آزاد Liberal arts
کالجهای هنرهای آزاد موسسات آموزشی برگزارکننده دورههای ۴ساله هستند که اغلب مقاطع کارشناسی را ارائه میدهند. همچنین به دلیل کمبودن دورههای آموزشی مقاطع ارشد در اینگونه کالجها، موضوع تحقیقات معمولا تمرکز اصلی این دست از کالجها و مدارس نیست.
تمرکز کالجهای لیبرال آرتز عمدتا بر مقولههای آموزش عمومی کاملا توسعهیافته، اهمیت دادن به حل مشکل و مسئله، تفکر انتقادی و مهارتهای ارتباطی است. از این رو کالجهای هنرهای آزاد محدوده وسیعی از رشتهها را نظیر ادبیات، تاریخ، زبان، ریاضی، و علوم زندگی به متقاضیان ارائه میدهند.
این نوع از کالجها نیز به طور معمول تنوع رشته کمتری به نسبت دانشگاهها دارند و عموما رشتههای تخصصی نظیر پزشکی و مهندسی را ارائه نمیدهند.
مطلب پیشنهادی مهاجرت به نیوبرانزویک از طریق برنامه کسب و کار
برخی از کالجهای هنرهای آزاد موسساتی مستقل بوده و برخی دیگر وابسته به دانشگاه هستند. این نوع از کالجها در اغلب موارد کوچک هستند با ظرفیت کمتر از ۲۵۰۰ دانشجو، کلاسها به جای دستیاران آموزشی توسط اساتید تماموقت اداره میشوند و در عین حال از نسبت بالای اساتید و نیروی دپارتمان تحصیلی به دانشجویان بهره میبرند.
لازم به ذکر است که اغلب کالجهای هنرهای آزاد خصوصی بوده و تعداد کمی از آنها دولتی هستند. همچنین درصد بالایی از فارغالتحصیلان این نوع از کالجها برای ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری در دانشگاهها اقدام میکنند.
دانشگاه چیست؟
دانشگاه یک موسسه آموزشی بزرگ است که تمامی مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری را پوشش میدهد. به طور معمول مقاطع آموزشی سطح کارشناسی دانشگاهها به سطوح بالاتر یعنی ارشد و دکتری منتهی میشود. دانشگاهها عموما دارای مدارس و دانشکدههای جداگانه پزشکی و حقوق برای آن دسته از دانشجویانی هستند که قصد تحصیل در دورههای تخصصی و فوق تخصصی را دارند.
برخی از دانشگاهها این امکان را به دانشجویان میدهند تا تحت یک برنامه آموزشی خاص در زمان کمتری مدارک کارشناسی و ارشد خود را کسب کنند. عمدتا، دانشگاهها به واسطه تعداد بسیار زیاد دانشجویان ثبتنامی، تنوع بیشتری از کلاسها و دورههای آموزشی را به نسبت کالجها تجربه میکنند و از لحاظ اندازه نیز بسیار بزرگتر هستند.
در برخی موارد توضیح تمایز این دو آنقدر که به نظر میآید ساده نیست، این بدین خاطر است که یک دانشگاه میتواند از چندین زیرمجموعه نظیر دانشکده یا به اصطلاح school و یا کالج تشکیل شود.
برای مثال، کالج هاروارد کالج هنرهای آزاد مقطع کارشناسی دانشگاه هاروارد است، اما در عین حال دانشگاه هاروارد از ۱۰ مدرسه و کالج کارشناسی و تخصصی نظیر بیزینس اسکول هاروارد، مدرسه حقوق هاروارد، مدیکال اسکول هاروارد و غیره تشکیل شده است.
در موردی مشابه، دانشگاه پردو Purdue نیز از ۱۰ کالج و مدرسه از جمله کالج مهندسی و دانشکده دامپزشکی تشکیل شده است. این در حالی است که هر یک از کالجهای زیر مجموعه دانشگاه مذکور، تحت نظارت دانشگاه مدارک کارشناسی و ارشد را صادر میکنند. در ادامه بد نیست به انواع دانشگاهها در خارج نگاهی بیاندازیم.
دانشگاه دولتی و دانشگاه خصوصی
به طور معمول بخشی از بودجه دانشگاههای دولتی در خارج توسط استان، ایالت و یا دولت فدرال تامین میشود؛ هر یک از ایالتها و استانها دارای حداقل یک دانشگاه دولتی است. این نوع از دانشگاهها همانطور که از اسمشان بر میآید شهریه کمتری را برای دانشجویان بومی به نسبت دانشجویان بینالمللی قائل هستند.
دانشجویان بومی بخاطر پرداخت مالیات استانی و ایالتی به نوعی از دانشگاه مذکور پشتیبانی و حمایت کردهاند و بدین خاطر مشمول پرداخت هزینه کمی به دانشگاه هستند، اما این موضوع برای دانشجویان خارجی صدق نمیکند.
در این بین، دانشگاههای خصوصی از دولت بودجهای را دریافت نمیکنند و عمدتا بودجه این دانشگاهها از جانب شهریه دانشجویان، موقوفات و کمکهای خصوصی تامین میگردد. بر همین اساس شهریه این نوع از دانشگاهها در اغلب موارد از دانشگاههای دولتی بیشتر است، اما در عین حال برخی از آنها با ارائه کمک هزینه و یا بورسیه تحصیلی به دانشجویان در پرداخت هزینهها کمک میکنند.
دانشگاههای آموزشی و تحقیقاتی
در هر دانشگاهی، زمان دانشکدههای زیرمجموعه صرف آموزش و تحقیق میشود. اما میزان و نسبت بین این دو وظیفه، چیزی است که در موسسات آموزشی و دانشگاههای تحقیقاتی متفاوت است.
بر همین اساس، دانشگاههایی که بر پژوهش و تحقیقات تاکید دارند معمولا موسسات بزرگتری هستند ( برای مثال، دانشگاه دولتی آریزونا چیزی در حدود ۶۸هزار دانشجو دارد) و تنوع بسیار بالایی از دورهها و رشتههای آموزشی را در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری ارائه میدهد.تمرکز بر مقوله تحقیقات بدین معنی است که بسیاری از دانشکدهها از تجهیزات مدرن و کتابخانههای عظیم در این امر برخوردار هستند و توسط تعداد زیادی از پرسنل و کارکنان متخصص دانشگاه اداره میشوند.
اگرچه، شما ممکن است که دسترسی زیادی به این افراد فوق متخصص نداشته باشید؛ در بسیاری از مواقع، کلاسهای کارشناسی توسط استادیارهای فارغالتحصیل به جای پروفسورها و استادها اداره میشوند و به طور معمول کلاسهای کارشناسی بسیار بزرگ بوده و به گونهای است که صدها دانشجو در سالنهای سخنرانی بزرگ گرد هم میآیند. به همین خاطر، در این وضعیت ایجاد تعاملی موثر با مدرسان دوره بسیار سخت خواهد بود.
دانشگاههای آموزشی به جای انجام تحقیقات، تمرکز ویژهای بر مقوله انتقال علم دارند. اساتید دانشگاه به طور عمده با تمام ظرفیت ممکن تدریس میکنند (به طور معمول ۴کلاس در هر ترم) و متحمل فشار انتشار مطالب و تحقیقات همچون مدرسان دانشگاههای تحقیقاتی نیستند.
در اینگونه دانشگاهها کماکان اساتید تحقیقات نیز انجام میدهند، اما فریضه اصلی آنها آموزش است. البته باید بگوییم که تجهیزات این دسته از دانشگاهها در قیاس با دانشگاههای تحقیقاتی کمتر است، اما در عین حال فرصت بهره بردن و تعامل با اساتید برای دانشجویان بیشتر خواهد بود.
چگونه یک دانشگاه به این دستهبندی و رتبه نائل میشود؟
پیش از اینکه یک کالج بتواند به موقعیت یک دانشگاه دست پیدا کند، باید دارای شرایط زیر برای حداقل ۵سال باشد:
مطلب پیشنهادی فرایند دعوت و انتخاب از نیروی متخصص استرالیا
سازمان: این موسسه آموزشی باید دارای رشتههای ارشد و رشتههای کاردانی باشد، به گونهای که این رشتهها از دورههای قابل ارائه کارشناسی و کل موسسه کاملا جدا و مجزا باشد. همچنین این بخش باید دارای پرسنلی باشد که مسئولیت اصلی آنها اجرا و اداره رشتههای ارشد و تخصصی است.
رشته تحصیلی: این موسسه باید دارای رشتههای کارشناسی با موضوعات مختلف که به دریافت مدرک کارشناسی منتهی میشود باشد و دارای حداقل ۳ رشته تحصیلی یا تخصصی در مقاطع ارشد و دکتری باشد.
منابع: این موسسه باید توانایی پشتیبانی مالی تمامی رشتههای ارشد و تخصصی خود را داشته باشد و دارای امکانات و تجهیزات لازم برای سطح کار موردنیاز در هردو مقوله مذکور باشد.
اعتبارسنجی: این موسسه باید توسط ایالت و یا استان دارای مجوز قانونی باشد و به رسمیت شناخته شود.
تفاوتهای کالج و دانشگاه در کشورهای مختلف
بنابر کشوری که قصد ادامه تحصیل در آن را دارید، ممکن است تعریف کالج و دانشگاه کمی فرق داشته باشد. بر همین اساس، در کشور آمریکا کاربرد دو واژه کالج و دانشگاه تقریبا یکی بوده و هر دو به معنی موسسه آموزشی عالی هستند.
اما به طور کلی دانشگاه به معنی موسسه آموزشی بزرگی است که رشتههای ارشد و دکتری را ارائه میدهد، این در حالی است که کالج یک موسسه آموزشی مجاز به صدور مدارک کارشناسی و کاردانی است.
در بریتانیا، کالجها مدارسی هستند که درون دانشگاهها یافت میشوند و مدارک و رشتههایی که قبلا دانشگاه ارائه میکرده را صادر نمیکنند.کالجها میتوانند چیزی فراتر از یک موسسه آموزشی باشند و یا اینکه به تجهیزات و اماکن اسکان دانشگاه مرتبط باشند.
در برخی موارد نیز به یک موسسه آموزشی ثانویه که در آن داشنجویان میتوانند مدارک تحصیلی تخصصی دریافت کنند، کالج گفته میشود.
در کانادا واژه کالج معمولا به موسسات کسب و کار، هنری، فنی و حرفهای و علمی پایه سوم آموزشی گفته میشود. همچنین واژه University college کالج دانشگاهی نیز وجود دارد که همانند یک دانشگاه به عنوان یک موسسه آموزشی مستقل شناخته نمیشود.
در استرالیا، واژه کالج به معنی سطح دوم آموزش است و به طور متداول برای مدارس فنی و ا مدارس داخل دانشگاه استفاده نمیشود. در عین حال لازم به ذکر است که در اغلب موارد برای سطح سوم آموزشی، واژه دانشکده faculty به جای کالج بیشتر استفاده میشود.
آیا کالجها میتوانند مدارک ارشد ارائه کنند؟
در بعضی مواقع تمایز بین دو موسسه آموزشی کالج و دانشگاه در کشورهای خارجی آنچنان واضح و شفاف نیست. برای مثال، موسسه آموزشی ویلیام و مری در ایالت ویرجینیا William & Mary کالج نامیده میشود، اما با این حال موسسه مذکور رشتههای مقطع ارشد تجارت، حقوق، آموزش و پرورش و علوم دریایی را ارائه میدهد.
کالج سنت جوزف St. Joseph’s نیویورک نیز در رشتههای آموزش و پرورش، تجارت، نویسندگی خلاق و موارد بسیار دیگری مدارک ارشد ارائه میدهد. بر همین اساس شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که چرا به موسسهای با این حجم از تنوع رشته و مجوز ارائه مدارک ارشد کالج گفته میشود؟
برخی اوقات پاسخ این جواب ریشه در سنت دارد. موسساتی که دارای دیرینهای زیاد با نام کالج هستند، ممکن است با تغییر نام موسسه از کالج به دانشگاه موجب ناراحتی و توهین به پرسنل و دانشجویان شوند. برای مثال هنگامی که کالج Mt. Union در اوهایو پیشنهاد تغییر نام خود را به دانشگاه Mt. Union مطرح کرد، تمامی کارکنان و پرسنل عالی رتبه کالج عصبانی شده و در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی دست به اعتراض زدند.
انتخاب درست کدام است، کالج یا دانشگاه؟
با تمام این اوصاف هنوز هم برای بسیاری از دانشجویان و متقاضیان ادامه تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور این سوال وجود دارد که دانشگاه بهتر است یا کالج؟
باید این اطمینان خاطر را به شما بدهیم که هر دوی این موسسات آموزشی از لحاظ تحصیلی برابر هستند. اما بنابر شرایط دانشجو و البته پیشنهادهای تحصیلی در دسترس، ممکن است انتخاب بین کالج و یا دانشگاه کمی سخت باشد.
این بدین خاطر است که ممکن است یک متقاضی به دلیل داشتن شرط سنی و گپ تحصیلی شانس بیشتری برای دریافت پذیرش از یک کالج داشته باشد ولی فردی دیگر تنها بخاطر شهریههای مناسبتر و یا فضای کوچکتر و صمیمیتر، انتخاب کالج را ترجیح دهد.
اما در مقابل، ممکن است تنوع بالای رشتهها، تجهیزات فوقالعاده آزمایشگاهی، اساتید برجسته و رنکینگ بالای یک دانشگاه، فرد متقاضی را ترغیب به دریافت پذیرش و ثبتنام در دانشگاه کند.
به طور کلی مراحل آمادهسازی مدارک تحصیلی، دریافت پذیرش، انتخاب مقصد تحصیلی و هماهنگی با سیستم آموزشی کشورها خارجی نیازمند صبر و حوصله و اطلاعات بالاست، بر همین اساس پیشنهاد میکنیم تا پیش از اقدام برای ادامه تحصیل در کشورهای مختلف دنیا نظیر دانشگاههای برتر کانادا ، دانشگاهها و کالجهای سوئد و یا دانشگاههای ممتاز ترکیه با کارشناسان مجرب دپارتمان تحصیلی گروه شرکتهای نیلگام تماس گرفته و از مشاوره رایگان و تخصصی ما برخوردار شوید.
.